Wat houdt een acupunctuurbehandeling in en wat mag de patient ervan verwachten?

De werkwijze van de acupuncturist verschilt in wezen niet van die van een regulier arts. 

Begonnen wordt met een anamnese (ondervraging), gevolgd door inspectie en onderzoek. Dit leidt tot een differentiaal diagnose en een uiteindelijke diagnose die vervolgens gevolgd wordt door een behandeling. Hierbij moet worden opgemerkt dat bij arts-acupuncturisten altijd nog de reguliere benaderingswijze (afhankelijk van de casus) in meer of minder uitgesproken mate een rol blijft spelen.

De “naaldensessie”

Afhankelijk van de plaats waar de naalden worden geplaatst zit of ligt de patient, hetzij op de rug, hetzij op de buik. Het aantal naalden varieert van 2 tot heel soms wel 20 of meer naalden.

De naalden zijn zeer dun en het inbrengen ervan is meestal pijnloos. Wanneer de patient nog niet gewend is schrikt hij/zij meer van de prik dan dat hij werkelijk pijn voelt. Niettemin zijn er plaatsen op het lichaam waar de gevoeligheid groter is en waar wel enige pijn kan worden ervaren, b.v. in de toppen van de vingers, tenen of in de neus. Die plaatsen worden over het algemeen weinig geprikt.

De naalden blijven meestal 20-40 minuten zitten en de werking kan, indien nodig, worden gestimuleerd door er zwakstroom op te zetten (zie afb. boven).

Een behandelingscyclus omvat in de regel 6 sessies. Soms is het nodig de algemene conditie van een patient te verbeteren alvorens met de aanpak van de klacht in kwestie kan worden begonnen. Dit is met name het geval bij zeer verzwakte patienten, b.v. na een zware operatie of een apoplexie (beroerte). Wanneer echter na 3 à 4 behandelingen geen verbetering of andere wijziging in de toestand optreedt kan de arts de behandeling staken. Een patient kan uiteraard te allen tijde van een voortzetting van de behandeling afzien.

Steriliteit

Bij de behandeling zelf worden uiteraard alle eisen van de steriliteit in acht genomen; het gebruik van disposable (wegwerp) acupunctuurnaalden is dan ook een vanzelfsprekende zaak en het desinfecteren van de huid van de patient en de handen van de behandelaar behoort tot de standaard gewoonten. Let er altijd op dat uw acupuncturist ongebruikte naalden uit een (geseald) pakje of doosje pakt.