Bij welke aandoeningen is acupunctuur effectief?

Als ondersteunende behandeling, maar ook als hoofdbehandeling heeft de acupunctuur haar nut bewezen. Zogenaamde “uitbehandelde” patiënten waar de reguliere (is Westerse) geneeskunde op uit gekeken is, cq geen raad meer weet (zoals bv bij een neuralgie het geval kan zijn, of in het geval van chronische vermoeidheid) hebben in de meeste gevallen baat bij een goede acupunctuurbehandeling. Het is dan ook heel dankbaar werk om deze patiënten te kunnen helpen door hun klachten te verminderen of zelfs geheel te laten verdwijnen.

Als preventieve behandeling: ter voorkoming van verergering van de afwijking (bv in het geval van RSI) of om het organisme in goede conditie (cq gezond) te houden (stress problemen).

Het aantal aandoeningen waarbij de acupunctuur genezing, dan wel verlichting kan brengen is bijzonder groot. Een uitputtende lijst is moeilijk samen te stellen, ook al omdat er steeds nieuwe aandoeningen worden “ontdekt”.Men kan echter denken aan o.a. spier- en gewrichtsklachten, migraine, RSI, doorbloeding problemen, impotentie, chronische pijn en vermoeidheid, enz

Hoewel rook-, drugs- en alcoholverslaving geen ziekten zijn, kunnen deze met succes bestreden worden. Voorwaarde is echter is dat de patient oprecht gemotiveerd is en bereid is mee te werken om van zijn/haar verslaving af te komen.. 

Een tamelijk jonge en redelijk succesvolle tak in de acupunctuur is de cosmetische acupunctuur waarbij slappe huid en rimpels, maar ook minder ernstige ongemakken zoals acne, e.d. verholpen kunnen worden. Een groot voordeel is dat er geen lichaamsvreemde stoffen in het lichaam worden gebracht.