1. Vraag: Heb ik voor een acupunctuurbehandeling een verwijsbrief van mijn huisarts nodig? 

Antwoord: Nee, u kunt zelf direct een afspraak maken.

2. Vraag: Worden de kosten door verzekering of ziekenfonds vergoed?

Antwoord: Dat hangt van uw polisvoorwaarden af. Indien u voor alternatieve behandeling verzekerd bent, dan worden de kosten vergoed. Meestal geldt er een maximum per jaar, b.v. voor tien behandelingen.

3. Vraag: Als ik al onder doktersbehandeling ben, kan ik dan toch ge-acupuncteerd worden?

Antwoord: Acupunctuur kan met alle andere behandelingen worden gecombineerd. In China krijgen bij voorbeeld cva-patienten naast fysio-therapie oefeningen een intensieve acupunctuurbehandeling.

4. Vraag: Doen de naalden pijn?

Antwoord: U voelt minder dan bij injecties waaraan u gewend bent. De naalden zijn zo dun ( 0.25 mm) dat ze in het holletje van een injectienaald passen en het inbrengen ervan is meestal pijnloos. Wanneer de patient nog niet gewend is schrikt hij/zij meer van de prik dan dat hij werkelijk pijn voelt. Niettemin zijn er plaatsen op het lichaam waar de gevoeligheid groter is en waar wel enige pijn kan worden ervaren, b.v. in de toppen van de vingers, tenen of in de neus. Die plaatsen worden over het algemeen weinig geprikt.

5. Vraag: Kan kanker met acupunctuur worden genezen?

Antwoord: Neen. Daarvoor moet u bij een Westers opgeleide specialist zijn. Wel kan een acupunctuurbehandeling uw lichamelijke en geestelijke conditie zodanig verbeteren dat uw lichaam meer weerstand biedt tegen de gevolgen van de ziekte. Negatieve bijverschijnselen van b.v. een chemokuur kunnen zo sterk worden gereduceerd. Bovenstaand geldt eveneens voor ziekten zoals AIDS en andere immunologische aandoeningen.

6. Vraag: Wat is het verschil tussen een gewone acupuncturist en een arts-acupuncturist? 

Antwoord: Verreweg de meeste acupuncturisten hebben geen artsen opleiding gevolgd en hun benaderingswijze verschilt dan ook wezenlijk van die van de arts-acupunc-turist. Dit komt door het verschil in opleiding. Het reguliere denken is er artsen nl in geheid”, m.a.w. arts-acupuncturisten zullen altijd de reguliere diagnostiek (en behandelingsmethoden) in hun denken en handelen betrekken. De meerwaarde ligt dan ook in de vakkennis op het gebied van de reguliere geneeskunde.